“Soare oprit” joi, pe 21 iunie

“Soare oprit” joi, pe 21 iunie.

Joi, pe 21 iunie, sarbatorim Ziua Mondiala a Soarelui, adica solstitiul de vara, in emisfera nordica si de iarna in cea sudica.

Denumirea de “solstitiu”, care s-ar traduce ca “Soare oprit din miscarea sa” provine din cuvantul latin “solstitium” compus din “sol”, adica “soare” si “stitium” tradus ca “oprit”, derivat din verbul “sisto,-ere, stiti, statum” care inseamna “a opri, a se mentine”.

Asta sugereaza ca aparent, Soarele, ajuns in punctul cel mai inalt, pare ca se opreste pentru scurt timp, inainte ca miscarea lui sa porneasca in sens invers.

Stim cu totii ca in emisfera noastra, ziua solstitiului marcheaza ziua cea mai lunga din an si inceputul verii astronomice, din acest punct ziua incepand sa scada treptat pana cand ajunge egala cu noaptea, la echinoctiu. Dar stiati ca, desi solstitiul de vara are loc in general, pe 21 iunie, data variaza in functie de an, putand fi pe 20, 22 sau 23 iunie? Si nu numai data variaza, dar si ora. In fiecare an, solstitiile se produc cu 6 ore mai tarziu decat in anul precedent si asta din cauza ca anul standard are 365 de zile spre deosebire de anul tropic, de 365,2422 de zile. E nevoie astfel ca, la fiecare 4 ani, in anii bisecti sa se corecteze aceste diferentele.

Exista o perioada, ce incepe in jurul solstitiului de vara, in care Soarele nu apune la latitudinile inalte si care se numeste “Soarele de la miezul noptii” ,“Ziua polara”, sau “Nopti albe”. Acest fenomenul poate fi admirat timp de o zi (cu 24 ore de lumina) la nivelul cercului polar si timp de 6 luni la poli. In ziua solstitiului, la poli, Soarele se mentine vizibil la o inaltime de putin peste 23°.

Sa nu uitam ca, in Romania, in ziua de 21 iunie, Soarele va sta pe cer timp de 15 ore si 38 de minute, suficient sa ne bucuram din plin de binefacerile sale si ca, desi Soarele va apune totusi, ne putem bucura si noi de “nopti albe” in perioada asta, daca nu la propriu, macar la figurat.

Solstitiul a fost considerat un moment foarte important de-a lungul timpului si peste tot pe glob, fiind marcat si celebrat cu petreceri, festivaluri, festinuri, ritualuri, in care temele principale sunt legate de caldura, foc (un alt simbol al Soarelui), abundenta, energie, vitalitate si fertilitate (gasirea perechii sortite).

Solstitiu placut, sarbatorit cu pizza (tot simbol solar 😋) de la pizzaradu.ro!

 

Similar Posts