Astazi 26 iunie 2018 se implinesc 10 ani de cand se sarbatoreste Ziua Drapelului Romanesc

Astazi 26 iunie 2018 se implinesc 10 ani de cand se sarbatoreste Ziua Drapelului Romanesc.

Aceasta sarbatoare a fost proclamata pe data de 20 mai 1998 prin legea nr 96.
Drapelul national face parte din cele trei simboluri nationale a le Romaniei impreuna cu Stema Romaniei si Imnul National.

Drapelul nostru are forma dreptunghiulara si culorile rosu galben si albastru sunt dispuse una langa alta vertical si de dimensiuni egale cu albastru langa lance, galben in mijloc si rosu la margine. Forma si aranjamentul culorilor au fost la inceputuri asezate diferit : culorile erau dispuse pe orizontala cu albastru sus.

In anul 1867 este adoptat drapelul cu forma si ordonarea culorilor pe care le cunoastem astazi avand in plus cifrul domnitorului Carol I, in cele patru colturi ghirlande din frunze de laur si in centru stema tarii.

In anul 1948 comunistii aflati la putere au interzis afisarea pe Tricolor a insemnelor regatului si le-au inlocuit cu noua stema a republicii.

In timpul revolutiei de la Timisoara, stema Republicii Socialiste Romania a fost decupata declarandu-se astfel in mod simbolic ruperea de regimul comunist ceausist!

Drapelul National reprezinta steagul national al tuturor romanilor, cele trei culori impartite in mod egal reprezinta principiul egalitatii, orientarea culorilor reprezinta verticalitatea, cifra trei numarul perfect.

 

 

Similar Posts