Aluatul de pizza perfect si tipurile de faina

Aluatul de pizza perfect si tipurile de faina

Luna iulie este luna in care se recolteaza graul, cea mai cultivata planta din lume si cea mai importanta cereala din alimentatia oamenilor. Este asadar momentul prielnic sa discutam despre faina de grau, ingredientul de baza al blatului de pizza si cat de important este sa faci alegerea corecta a tipului de faina pe care sa il folosesti in bucatarie.

Faina de grau, datorita continutului mare de amidon si gluten, ofera elasticitate si consistenta aluatului si se gaseste pe piata din tara nostra in mai multe variante, cifrele de pe ambalaj indicand gradul de rafinare al acesteia.

Tip 000 pana la 450 /480: faina alba din grau obisnuit, moale, cu continut mic de proteine (7-9%), cu textura fina sau foarte fina, potrivita pentru pregatirea produselor de patiserie, excelenta pentru aluaturi usoare si pufoase, prajituri, torturi, etc.

Tip 550: faina alba din grau dur, cu continut de proteine de 9-12%, potrivita pentru orice tip de aluat, dar in special folosita pentru aluaturi framantate, de la biscuiti, briose, foi de placinta pana la paine si pizza.

Tip 650: faina din grau dur, alba, cu continut ridicat de proteine (12-14%), continutul mare de gluten facand-o ideala pentru aluaturi elastice care necesita dospire, cum sunt: painea si aluatul de pizza.

Tip 780, 800, 900: faina din grau dur, mai inchisa la culoare (semialba), cu grad mai mic de rafinare si, implicit, mai mare de nutrienti, avand aceleasi intrebuintari ca si cea de tip 650 (paine si pizza).

Tip 1250, 1300, 1350: faina de grau neagra.

Tip 1500 pana la 1750: faina de grau integrala, obtinuta prin macinarea intregului bob de grau, cea mai bogata in nutrienti.

Pentru cea mai bun aluat de pizza este absolut necesar sa folosim faina din grau dur, cu continut mare de gluten/proteine, care sa dea aluatului elasticitatea necesara intanderii acestuia in forma dorita, fara sa apara rupturi si fara ca aluatul sa se stranga. Alegerea fainii este foarte importanta, dar italienii mai au un secret pentru un aluat de pizza perfect: adauga faina de grau semolina. Aceasta are un gust dulceag, continut mare de gluten, se comporta foarte bine la temperaturi mari, da fermitate crustei de pizza si ajuta la alunecarea pizzei in cuptorul incins.

Similar Posts