1 Aprilie – flori si pacaleli

1 Aprilie – flori si pacaleli

Pentru ca am vorbit anterior “despre pizza“ si despre cum “s-a dezvoltat pizza moderna in Napoli la sfarsitul secolului al 18-lea cand s-a inceput adaugarea tomatelor pe foccacia’’, e cazul sa stiti ca aceasta paine ca o lipie e atestata documentar inca de pe vremea romanilor, intocmai ca sarbatoarea Floriilor de acum, care isi are originile in festivalul Floralia, tinut in cinstea zeitei Flora (una dintre cele mai vechi si importante zeitati romane).

Acest festival tinea 6 zile si gazduia si “Ludi Florae” Jocurile Zeitei Flora. Festivalul avea o atmosferă plina de iubire.

Floriile încă mai păstrează obiceiuri stravechi in anumite zone ale tarii, celebrand renasterea vegetatiei, dar transformandu-se in zilele noastre preponderent intr-o sarbatoare a celor cu nume de flori care isi sarbatoresc ziua onomastica.

Anul acesta Sarbatoarea Floriilor coincide cu Ziua Pacalelilor care pica in aceeasi data. Specific de aceasta sarbatoare se fac diferite pacaleli sau farse. Spre deosebire de Florii, aceasta sarbatoare isi are originea in Evul Mediu si e legata chiar de sfinti crestini : Sfantul Sisoe, prieten cu Sfantul Antonie Cel Mare, obisnuia sa-l pacaleasca pe acesta facandu-i “farse ecumenice”.

Aceste sarbatori vin fix cu o saptamana inainte de Pastele ortodox, mare sarbatoare crestina!

De aceste sarbatori, va invitam sa va bucurati, sa fiti glumeti, veseli si fara griji! Iar daca sunteti in graba si nu aveti timp de dumneavoastra, relaxati-va si nu uitati ca puteti conta oricand pe noi, pentru ca va stam la dispozitie cu Platouri grecesti si Salate cu ingrediente proaspete si gustoase.

Va asteptam cu drag pe pizzaradu.ro.

Similar Posts